Det er mange fordeler ved å velge teppefliser når du skal legge nytt gulv. Teppeflis som gulv er et godt alternativ for en rask forandring, de er enkle å legge og kan lett tilpasses rommet. En annen fordel er at du kan kjøpe akkurat så mange kvadratmeter av teppefliser som du trenger. Du trenger ikke å ta hensyn til bredden eller lengden på rommet hvor de skal legges, slik du for eksempel må når du kjøper vegg-til-vegg-teppe med begrenset bredde på rullen. Teppefliser leveres også i mindre esker, noe som gjør dem enklere å håndtere enn for eksempel et vegg-til-vegg-teppe. Enkel håndtering kan noen ganger være avgjørende for valget ditt, da flisene eller teppet ofte må transporteres i trange trapper eller heis. Teppefliser kan imidlertid enkelt plasseres på en vogn eller tralle som deretter trilles inn i heisen.
Teppefliser er slitesterke, og egner seg derfor utmerket for legging i offentlige miljøer. Det kan være en god idé å legge teppefliser på kontorer og lignende steder, da de mykner opp den harde atmosfæren og skaper en koseligere følelse i rommet. Tekstiler absorberer også lyd, noe som gjør at teppeflisene bidrar til et mer behagelig lydnivå i rommet. Flisene er i tillegg sklisikre, noe som er ønskelig i mange rom.
Teppefliser legges i stor grad som et permanent gulv, som alternativ til tregulv eller vegg-til-vegg-teppe. Men teppefliser kan også brukes for midlertidig legging der man ønsker å skape midlertidige gulvflater, som for eksempel på messer eller lignende. Ettersom teppefliser er enkle å hente, transportere og lagre, er de derfor et godt alternativ for midlertidig montering.
Som nevnt ovenfor er teppefliser vanlig å legge i offentlige miljøer, men du kan også legge teppefliser i hjemmet ditt. Du kan for eksempel legge teppefliser i kjelleren, på hjemmekontoret eller i et walk-in-closet. Velger du å legge teppefliser i hjemmet ditt, får du et tekstilgulv som holder seg fint i mange år fremover. Skulle en av flisene bli skadet og må skiftes ut, er det enkelt å bytte ut enkeltfliser hvis du har noen i reserve. Dette er en stor fordel, og gjør at gulvet ditt holder seg fint og helt lenger.
Teppefliser er tilgjengelig i mange farger, og fås både som ensfarget og med mønster. Se det aktuelle utvalget vårt her. Det store utvalget av teppefliser for gulv gir derfor store variasjonsmuligheter. Hvis du velger en ensfarget flis, kan du for eksempel velge å legge flisene i samme retning for å skape et ensartet tekstilgulv. Du kan også legge dem i forskjellige retninger for å lage et diskré rutemønster i gulvet. Du kan også mikse og matche fargene på flisene, slik at du lager ditt eget mønster. Her er det kun fantasien som setter grensene!
I nettbutikken vår kan du bestille prøvebiter av alle teppeflisene våre. Dermed kan du føle og kjenne på flisene hjemme, og se fargen på flisene i det miljøet hvor de skal legges. Vi tilbyr åpent kjøpt i 90 dager. Dette gjelder også ved kjøp av teppefliser. Nedenfor beskriver vi trinn for trinn hvordan du går frem for å legge teppefliser.
Slik legger du teppefliser – trinn for trinn
- Start med å måle opp lengden og bredden på rommet. Multipliser deretter lengden og bredden for å få det totale kvadratmeterarealet på rommet. De fleste teppefliser er 50 x 50 cm store, så du trenger fire fliser for å få én kvadratmeter. Hvis du for eksempel har et rom på 20 kvadratmeter, trenger du derfor 80 teppefliser. Husk å kjøpe med noen ekstra fliser slik at du kan bytte ut enkeltfliser ved eventuelle skader eller slitasje.
- Støvsug rommet slik at gulvflaten er fri for støv og smuss. Det er viktig at flaten som flisene skal legges på er helt ren, tørr, jevn og stabil. Har du fjernet et annet gulvbelegg, må alle restene fra dette gulvet fjernes. Skal du legge flisene dine på et underliggende gulv med gulvvarme, bør varmen slås av 24 timer før du starter monteringen av flisene. Gulvvarmen kan deretter slås på igjen 48 timer etter at monteringen er ferdig. De første dagene etter montering bør du ha lav varme på gulvet, som deretter økes gradvis med +5° inntil du har oppnådd ønsket temperatur i rommet.
- Legg så en prøverad med teppefliser i lengden og bredden for å se omtrentlig forbruk, og hvor flisene eventuelt må tilpasses (les mer om hvordan du skjærer til flisene dine lenger ned på siden, under punkt 8). Ved montering på små, avgrensede områder eller i hjemmemiljøer, er det enklere å starte i et av hjørnene i rommet. Skal flisene legges på en stor flate, i et offentlig miljø eller med dekorativt mønster, er det en fordel hvis du begynner med en hel flis ved inngangen til rommet og deretter jobber deg innover.
- Ta deretter den dobbeltheftende teipen og fest en remse av den langs alle veggene i rommet. Fest deretter en teipremse midt på hver fliserad, enten i lengden eller bredden av rommet. Ved bruk i montre eller lignende, anbefaler vi at den ytterste raden av fliser som ikke ligger inntil en vegg, festes med dobbeltsidig teip. Når det gjelder den typen av midlertidige installasjoner, eller på overflater hvor gulvet kan legges helt flytende, kan et alternativ til tape være selvklebende klistrelapper. For store arealer og i offentlige miljøer anbefaler vi å lime teppeflisene. Vi anbefaler at du bruker dette teiplimet dersom du vil lime teppeflisene dine.
- Start med å legge flisene ved inngangen til rommet og jobb deg innover i rommet slik at eventuelle tilskjærte fliser havner innerst i rommet der du går minst. Du må sannsynligvis skjøte på med mindre biter langs noen av veggene.
- Når du begynner å legge flisene, er det viktig at du tenker på hvilken retning du legger dem. Hver flis har en pil på baksiden som viser luggretningen på flisen. Det er viktig å ta utgangspunkt i pilene og ved hjelp av disse kan du lage ulike mønstre og utseende på gulvet ditt. Legger du pilene i samme retning får du et ensfarget og ensartet tekstilgulv (se bilde 1 nedenfor). Ønsker du et dempet rutemønster, kan du i stedet legge flisene som en av variantene på bilde 2, 3 og 4 nedenfor.
- I vår instruksjonsvideo om legging av teppefliser kan du se mer om dette. Du finner filmen via denne linken.
Bilde 1: Ensartet. Her er alle flisene montert i samme retning, noe som skaper et ensartet gulv.
Bilde 2: Sjakkruter. Her legges annenhver flis med pilene rett frem, der annenhver vris i en 90° vinkel.
Bilde 3: Mursteinseffekt. Her er hver flis forskjøvet sideveis med halve lengden, noe som gjør at fire hjørner aldri møtes.
Bilde 4: Her er hver flis forskjøvet horisontalt med halve lengden, noe som gjør at fire hjørner aldri møtes.
- Husk å presse teppeflisene tett inntil hverandre, slik at det ikke oppstår en glipe mellom dem.
- Når du skal avslutte monteringen av teppefliser i et rom, kreves det nesten alltid at du må skjære til flisene for å tilpasse dem mot veggen. Hvis du må skjære til fliser, gjør du det enklest med en teppekniv, slik som den du kan lese mer om her. Sørg for at kniven har et nytt blad for å oppnå rette og fine kutt, og skjær alltid fra baksiden av flisen. Du kan se eksempel på hvordan dette gjøres på bildene nedenfor.
- Støvsug gulvoverflaten. Noen ganger kan fugene mellom flisene vises litt når gulvet er ferdiglagt, men de forsvinner etter noen dager når du har brukt gulvet samt støvsuget det.
- Når hele gulvflaten er dekket av teppefliser, er gulvet ferdig og klart til møblering!
Trenger du hjelp til å velge passende teppefliser, ønsker du et tilbud eller har du andre spørsmål om teppefliser? Ta kontakt med vår kundeservice og produktrådgivning på telefon 23 65 23 00 eller send en e-post til kundeservice@kilands.no.